úterý 6. srpna 2013

Péče o sekeru,

jak ji uvádí výrobce v brožurce připevněné na sekerách Hultafors řady Classic:

Péče o sekeru
Sekera je odolný nástroj, který snese drsné zacházení. Přesto by jí měl uživatel věnovat trochu péče. Naučte se sekeru po používání vždycky očistit a osušit ještě před tím, než ji dáte do pouzdra. Pokud nebudete sekeru delší dobu používat, namažte ji trochu vazelínou nebo olejem, abyste zabránili rezivění. Ostří je částí, která se nejvíce opotřebovává. Proto je dobré ostří čas od času nabrousit, k čemuž nejlépe poslouží vlhký pískovec. Abyste zachovali dokonalou funkčnost sekery, je důležité, abyste udržovali původní výbrus ostří. Bruste proto rovnoměrně celé ostří po obou stranách.
Otřepy a škrábance vzniklé při broušení odstraníte ostřením. Jemný brousek navlhčete vodou nebo olejem a krouživými pohyby přejíždějte po ostří. Aby vám ostří nepoškodily částečky oceli ulpívající na brousku, pravidelně jej čistěte a otírejte. Opravdu dokonalého ostří dosáhnete závěrečným honováním na koženém pásku.

Tolik slovo výrobce. A my můžeme jen dodat, že se nám podařilo pro vás zajistit speciální dvouvrstvé brousky na ostření seker v podobě klasického "puku".




Žádné komentáře:

Okomentovat