pátek 15. srpna 2014

Svátek dřeva ve Frenštátě

byl opravdu svátkem dřeva, které všude v amfiteátru na Horečkách vonělo. Sešli se tam totiž vedle dřevorubců také řezbáři, kteří přetvářeli kusy surového dřeva do zajímavých i praktických předmětů, a koňáci se svými miláčky, kteří tahali na žhnoucím slunci dlouhé klády.
Horko bylo takové, že kluci z Timbersportu měli při ruce neustále ručníky, aby si mohli utírat pot, který se z nich řinul plnými proudy :) Kromě naplánované odpolední show postavili ještě malé pódium na louce, kde si mohli zájemci kdykoli vyzkoušet jejich obří břichatku a zařezat si s ní pod dohledem čerstvého mistra ČR v dřevorubeckých disciplínách Timbersports Honzy Holuba. Skvělé!
Na dalším místě nedaleko probíhala soutěž dřevorubců pod záštitou Jirky Vorlíčka z Husqvarny, který také řídil kvalifikační závod v hodu oboustrannou sekerou. Návštěvníci a fandové měli opravdu nač se dívat!
O moderování se celý den střídali Standa Berkovec a Marian Žárský, kterému patří také velký dík za skvělou organizaci celého dne.Vypadá to, že na Horečkách se brzy začne slavit největší svátek dřeva v ČR.



Náš stánek měl co nabídnout nejen pánům, ....


... ale také dámám.

Vlastně i dětem, jak uvidíte o kousek níže.


Skrovná hromádka dřeva čekala na svého prvního narušitele.


Mezitím začal Honza Holub nosit špalky, ze kterých si potom mohl kdokoli, kdo v sobě našel odvahu, odříznout dvoumetrovou jednomužnou břichatkou kolečko dřeva.


Napilno měli s přípravami všichni, kdo chtěli něco ukázat.


Hlavním lákadlem byli nejspíše kluci z timbersportu, kteří měli opravdu co ukázat, a tak na sebe strhli vcelku snadno a rychle pozornost všech návštěvníků.


Než se ale pustili do akce, hromada dřeva přilákala vážného zájemce o kalač; kalač se v jeho rukách zasekával do proschlé sukovaté klády tak dlouho, dokud nepovolila a nezůstaly z ní jen cudně vypadající čtvrtiny.


A tady máme sekáče dne; sekání ho, jak bylo vidět, opravdu strašně moc baví, a za nějakou dobu se mu podařilo probobrovat se až za polovinu solidně proschlé klády ze smrku. Trekovka (sekera trekking) mu padla docela dobře do ruky, z níž ji jen neochotně pouštěl. Fakt malej borec.


Náklonnost k sekerám zřejmě podědil po tátovi, jemuž se zalíbila oboustranná sekera, kterou si nakonec odvezl domů. Nezbývá než popřát hodně příjemných zážitků při sekání nebo házení s tímto novým "přírůstkem do rodiny".



To už ale na pódiu začala probíhat divácká soutěž, kterou si pro ty odvážnější připravili kluci z timbersportu: kdo nejrychleji uřízne kolečko z klády tou "pilkou".


A nakonec došlo na poslední úpravu pódia, na němž byly následně vyhlášeny i výsledky dřevorubecké "husqvarňácké" soutěže a také závodu v hodu oboustrannou sekerou. 


Sláva vítězům, čest poraženým, respektive vyhráli všichni, kdo soutěžili, protože "bez nich by to nešlo" - kdo to jen v tu sobotu řekl? :)

Díky všem, kteří přišli, díky organizátorům za super práci, ... a nože ať řežou a sekery sekají.  Za rok zase na viděnou!




Žádné komentáře:

Okomentovat