čtvrtek 2. května 2019

Soutěž v Pískách

Minulý týden se na lesnické škole v Pískách u Křiklátu konala tradiční juniorská dřevorubecká soutěž, jíž jsme se jakožto partneři také zúčastnili.

Soutěž jako takovou včetně výsledků dobře shrnuje tisková zpráva školy:


Stává se již tradicí, že se v jarních křivoklátských lesích na půdě SLŠ a SOU Křivoklát Písky setkávají mladí evropští dřevorubci, aby se zúčastnili soutěžní přehlídky žáků v práci s motorovou pilou. Nejinak tomu bylo i letos, kdy se v soutěži Dřevorubec junior 2019 ve dnech 25 - 26. dubna utkalo celkem 31 závodníků z pěti zemí, včetně soutěžících z Rakouska. Již tradiční závodníci z Polska bohužel letos nedorazili.

Soutěž probíhala přesně v souladu s mezinárodními pravidly, podle kterých se soutěžilo v disciplínách: výměna řetězu, kombinovaný řez, přesný řez, odvětvování a kácení. Souběžně však také probíhaly doprovodné disciplíny jako hod sekyrou, práce s vyvážecí soupravou, řezání břichatkou, střelba na laserové střelnici, kterých se mohl zúčastnit každý, tedy i veřejnost.

Toto klání totiž nebylo uzavřenou akcí spřátelených lesnických škol, výkony mladých dřevorubců mohl obdivovat kdokoli. Této možnosti hojně využili zástupci odborné veřejnosti i občané přilehlých vesnic a žáci nedalekých škol.

Celkovými vítězi se stali na prvním místě Johannes Reichhold z Litzlhofu (Rakousko), na 2. místě  Šimon Kuruc z Tvrdošína na Slovensku a třetí místo obsadil Tasic Lazar ze Surdulice (Srbsko). Z hlediska družstev se nejlépe umístila škola z Litzlhofu (Rak.), dále pak SOŠ Tvrdošín (Slovensko) a domácí SLŠ Křivoklát I.. Z místních borců zazářil Ladislav Hokeš, který skončil na 5. místě v jednotlivcích. Vyhlašováni byli i nejlepší z každé soutěžní i doprovodné disciplíny, a tak se nakonec na stupních vítězů vystřídali zástupci téměř všech zúčastněných škol a národů.

            Celá akce proběhla v přátelském a sportovním duchu a mohla tak naplnit svůj hlavní cíl, a sice umožnit mladým dřevorubcům navázat přátelství s jejich evropskými kolegy a motivovat je k další práci a k dalšímu sebezdokonalování.


Rádi jsme se stali součástí a doufáme, že všem nové hultaforsky dobře poslouží! 






















 

Žádné komentáře:

Okomentovat