úterý 12. července 2016

Dřevorubecké slavnosti

Minulou sobotu se konaly v Peci pod Čerchovem tradiční Dřevorubecké slavnosti, při nichž se utkali místní dřevorubci o pohár LST. Někteří z nich si jako rozcvičku dali ještě závod v hodu oboustrannou sekerou, kterou se hází oběma rukama přes hlavu na terč ve vzdálenosti 6,1 m. 10 závodníků poměřilo své síly ve třech kolech o dvanácti hodech, což trvalo téměř 2,5 hodiny.
Disciplíny samotné dřevorubecké soutěže byly jak fyzicky, tak technicky náročné, protože po výměně řetězu u motorové pily na čas následovalo štípání kalačem, řezání břichatkou, tahání klády, trhání špalku klíny, kácení stromu na přesnost a nakonec odvětvování. Diváci fandili a závodníky podporovali, ti se však po závodě sotva drželi na nohách; no, drželi se ještě docela v pohodě, ale "vyflusaní" byli pořádně :) Hlavní ale bylo, že vyhrál domácí Zbyněk.
Pec pod Čerchovem je malá obec, ale přesto (nebo snad právě proto?) místní dokážou zorganizovat pěknou akci, která se dnes už stává lákadlem pro lidi z okolí, včetně dovolenkářů.
Díky organizátorům, závodníkům, že se nebáli jít tzv. s kůží na trh a také všem, kteří se zastavili u našeho stánku s Hultaforskami.




Rozhodčí měl také plné ruce práce.

Pohni s tím špalkem ... bylo to dost rychlý i na foťák :)

Zápolení s pilou.

Diváci už na samém začátku soutěže obsadili všechna místa k sezení.

Další sledovali průběh všude kolem vyhrazené plochy.



Zapisovač času Michal si s tužkou a blokem posedával na kládě.

Vyhlašování výsledků pro nás jen z dálky.

Zbyněk zvedá zaslouženě pohár vítěze.

A to už je konec letošního klání ... jedny klády jsou "odvětveny"

a další leží "pokáceny". 



Žádné komentáře:

Okomentovat