středa 5. června 2013

Bylo to o prsa

Asi tak by se dalo označit umístění na prvních třech místech právě proběhlého Mistrovství ČR v dřevorubeckých sportech, jež se konalo v Novém Městě na Moravě. Ale o to víc byl celý závod přitažlivější pro diváky, kterých se v aréně Vysočina sešlo na čtyři tisíce, a to přes relativně nepříznivé počasí: zataženo, přeháňky a chladno.



 Diváci měl možnost sledovat i detaily soutěžících na velkoplošné obrazovce, což se velmi líbilo. Závod prokládal vicemistr světa Martin Komárek ještě exhibičními vystoupeními, která přispěla k vynikající atmosféře a ukázala i další možnosti timbersportové zábavy. Zvláště pak exhibice s novozélandským reprezentantem Fa´avaem Sefo, kdy se pokoušeli přesekat ležící kmen na co nejméně seků, se velmi líbila (Martin Komárek to dal za 16 a Fa´avae za 19). 

Závod zahájila královská disciplína přesekávání kmene ve výšce, v níž zvítězil Martin Roušal, který byl do závodu nasazen s číslem 3. Další disciplínu v přeřezávání klasickou motorovou pilou Stihl vyhrál Vojtěch Moťka, který startoval díky divoké kartě získané v kempu před mistrovstvím. Vojtovi se v této disciplíně dařilo ve všech kvalifikačních závodech, a tak musí zabrat ještě v ostatních, aby se dostal na stupně vítězů. 

V následujícím přesekávání stojícího kmene se vedoucímu Martinu Roušalovi nevedlo podle jeho představ, a tak se do čela závodu vyšvihl Zdeněk Maťha, který ve všech kvalifikacích dokazoval, že má vynikající formu. A protože se v této disciplíně zadařilo i "sekátorovi" Aleši Svobodovi, Martin se s ním dělil o 2. a 3. místo. 

Další disciplínu se závodní pilou břichatkou zcela ovládl Honza Svoboda, čímž se vrátil do boje o celkové prvenství. Rozhodnout tedy měly zbylé disciplíny, a sice přesekávání ležícího kmene a řezání závodním speciálem, motorovou pilou Hot Saw. Rozhodnout se mělo mezi Martinem Roušalem, Alešem Svobodou, Honzou Svobodou a stále vedoucím Zdeňkem Maťhou. 

Všichni zvládli přesekávání ležícího kmene výborně, ale nejlépe Martin. Přesto stále vedl Zdeněk, i když už společně s obhájcem Honzou Svobodou, který ovšem poslední srovnání sil s motorovým speciálem vyhrál, a tím vyhrál i celkově. Za ním skončili Zdeněk a Martin. Bramborová medaile připadla Alešovi. 

Honza Svoboda se stal poosmé za sebou mistrem ČR! Zdeněk s Martinem ale ukázali, že mají obrovský potenciál, který je jistě dostane do čela i mezinárodních závodů. 

Všichni tři budou reprezentovat ČR na mistrovství světa ve Stuttgartu ve štafetovém závodě, v němž doplní Martina Komárka. Náhradníkem jim bude Aleš Svoboda. 

Mistrovství světa proběhne v říjnu v Porsche Aréně: 

Mistrovství světa 

My jsme měli stánek na zajímavém místě mezi "Kozlovnou" C H Cateringu a stánkem Vinařství Rauš :)




Díky všem za návštěvu a ať vám vybrané sekery, nože či oblečení dobře slouží!







Pěkné fotky z mistrovství si můžete prohlédnout na 

rajčeti

Pokrytí závodu přináší i Žďárský deník, jehož reportér se zaměřil na "domácího" Leoše Klímu ze Žďáru nad Sázavou: 

Deník

Mistrovstvím ale dřevorubecká sezóna nekončí; můžeme se těšit na další závody a exhibice, na které vás srdečně zveme!

Žádné komentáře:

Okomentovat