pondělí 24. března 2014

Povídání ...

... o hultaforskách. Často se střetávám s otázkou, co je napsáno v té brožurce na sekerkách, že sice vypadá pěkně, ale halt si v ní jen tak někdo nepočte. A tak jsem ji pro vás nachystal česky. Dolijte si čaj nebo kafe, připravte něco k zakousnutí a ... tady to je:





Sekery z Hults Bruku.

Tradiční ruční výroba.

Kovářská tradice od roku 1697

Sekera slouží člověku jako jeho prodloužená ruka již odnepaměti. S pomocí seker jsme budovali silnice napříč nedotčenou přírodou, stavěli si obydlí a ohrady pro chovaná zvířata. Sekery se zkrátka staly předpokladem pro přežití a nástrojem symbolizujícím svobodu a nezávislost. Člověk s dobře nabroušenou sekerou se mohl také účinně bránit.

Dnes sekeru nepotřebujeme nutně k tomu, abychom přežili, ale rozhodně nám pomáhá při různých praktických úkonech každodenního života. Samozřejmě také představuje nezbytnou součást výbavy všech milovníků přírody, kteří v ní tráví svůj volný čas.

Sekera je součástí našeho kulturního dědictví. To znamená, že výrobce seker má velkou osobní odpovědnost; je nositelem řemeslné tradice a současně je jeho cílem vyrobit takovou sekeru, která přinese uživateli co nejvíce užitku a potěšení.

Hults Bruk vyrábí sekery už 300 let. Na následujících stránkách vám přiblížíme, jak to u nás funguje a odpovíme tak i na otázku, proč naše sekery najdete po celém světě.


Z Hultdalenu do celého světa

Hults Bruk byl založen v roce 1697 v Hultdalenu nacházejícím se několik desítek kilometrů severně od Norrköpingu v Östergötlandu. Začaly se tam vyrábět hřeby pro loděnice a železné tyče. Později byla výroba rozšířena na kotevní řetězy, ocelové desky a odlitky. Vedle toho kováři také vyráběli nářadí pro místní zemědělce a lesáky, včetně seker. Od sedmdesátých let 19. století se výroba seker natolik rozšířila, že tehdejší majitel továrny Ekelund koupil dva nové kovací lisy.

Konec 19. století s sebou přinesl bouřlivé období. Průmyslová revoluce se rychle šířila celou Evropou. Ale aby došlo k realizaci snu o novém, lepším světě, bylo zapotřebí energie, a proto se stala těžba dřeva velmi důležitým odvětvím. A ke kácení stromů bylo zapotřebí hodně seker. Odolné sekery z malé kovárny v Hultu si velice rychle získaly výbornou pověst. Důkazem je i celá řada prestižních ocenění.

Hults Bruk dnes představuje delikátní směs starého a nového, ale přístup se za ta léta nezměnil; tehdy, stejně jako dnes se každý z pracovníků v Hults Bruku snaží odvést co nejlepší práci, aby vyrobené sekery dokonale splnily kladené požadavky. Jak doma, tak ve světě. 



Komu čest, tomu čest. V roce 1900 získává Hults Bruk medaili na Mezinárodní světové výstavě v Paříži. Jedno z mnoha významných ocenění v průběhu let. 


V Hults Bruku se dělají sekery na štípání, sekání nebo tesání. Sekery nikdy nepoužívejte jako kladivo a ani je nepoužívejte jako klín, do kterého byste tloukli kladivem. Mohlo by se stát, že byste si sekeru zničili. 


Život v kovárně

Kovárna je srdcem Hults Bruku. Jako by se v ní zastavil čas. Nemusíte mít velkou představivost k tomu, abyste si udělali obrázek, jak to tu vypadalo v minulosti. Tehdy, stejně jako dnes sálá z výhně teplo a kus oceli nabývá za rytmického chodu kovacího lisu tvaru sekery. A i když se pracovní prostředí v průběhu let mění, tradiční duch kovárny přetrvává.

U každého kovacího lisu pracují dva lidé, každý na své straně. Když jeden v kovacím lisu tváří ocel, musí ten druhý poodstoupit. Tak vzniká ránu za ranou hlava nové sekery.

Pozorovat zrod sekery je velká podívaná, protože jednotlivé kroky při její výrobě musí být dokonale koordinovány podle rytmu kovacího lisu.

Kovárna představuje pracoviště velmi osobitého rázu, kde je třeba jak zručnosti, tak smyslu pro rytmus. Proto zde nikdo nepracuje náhodou. 


V minulosti měli mistři kováři právo vlastnit krávu, prase a mít i služebnictvo. 


Od surovin po hotovou sekeru

Sekera je v podstatě primitivní nástroj, který se skládá z kusu oceli a dřevěné násady. Její výroba ale tak jednoduchá není. Zhotovit ze základních surovin kvalitní sekeru je umění, kterému se člověk učí dlouhou dobu.

Začíná se zahřáním oceli tak, aby se stala měkká a tvárná. Když ocel získá správný barevný odstín, nastává čas na její tváření v kovacím lisu. Když je kovář s výsledkem své práce spokojen, vyrazí do hlavy sekery značku HB.

Důležité je, aby bylo ostří sekery tvrdé a odolné. Mistr kalič zodpovídá za to, aby ostří sekery mělo požadovanou tvrdost a současně nebylo křehké. Dosáhne toho tak, že ohřeje hlavu sekery na určitou teplotu, potom ji rychle zchladí a následně popustí. Na sekerách z Hults Bruku můžete vidět, že se jedná o poctivé řemeslo. Surový povrch oceli se stopami po kovářské práci má svůj osobitý charakter a ukazuje, že každá sekera je jedinečná.


V Hults Bruku se na topůrka používá výhradně dřevo z ořechovce bílého, který roste v Severní Americe a je znám jako hickory. Topůrko je po nasazení dále fixováno dřevěným a ocelovým klínkem. Každá sekera potom dostane chránič ostří ze silné kůže. A teď už je sekera z Hults Bruku připravena k používání. 






Österman hovoří o svých zážitcích z expedice po Jižní Americe.

Österman: „Tady se, pánové, podívejte na tuhle sekeru, kterou jsem získal po jednom zpropadeném boji s největším z náčelníků těch domorodců.“

Lodník Jansson: „Ale je na ní značka Hults Bruk.“

Österman: „No jo, k čertu, ale proč je tak rozmazaná?“

z knihy Klasické historky od Alberta Engströma 


Péče o sekeru


Sekera je odolný nástroj, který snese drsné zacházení. Přesto by jí měl uživatel věnovat trochu péče. Naučte se sekeru po používání vždycky očistit a osušit ještě před tím, než ji dáte do pouzdra. Pokud nebudete sekeru delší dobu používat, namažte ji trochu vazelínou nebo olejem, abyste zabránili rezivění. Ostří je částí, která se nejvíce opotřebovává. Proto je dobré ostří čas od času nabrousit, k čemuž nejlépe poslouží vlhký pískovec. Abyste zachovali dokonalou funkčnost sekery, je důležité, abyste udržovali původní výbrus ostří. Bruste proto rovnoměrně celé ostří po obou stranách.

Otřepy a škrábance vzniklé při broušení odstraníte ostřením. Jemný brousek navlhčete vodou nebo olejem a krouživými pohyby přejíždějte po ostří. Aby vám ostří nepoškodily částečky oceli ulpívající na brousku, pravidelně jej čistěte a otírejte. Opravdu dokonalého ostří dosáhnete závěrečným honováním na koženém pásku.

Sekery z Hults Bruku představují prvotřídní ruční práci. Správné používání zajišťuje jejich vysokou životnost. Pokud by došlo k poškození sekery kvůli výrobní vadě, vyměníme vám ji za novou. Bez ohledu na to, kdy se případná vada projeví. 






1) Na odvětvování, kácení a štípán.
2) Nožový výbrus na řezbařinu. 
3) Nevhodný konkávní výbrus v sobě skrývá velmi vysoké riziko vyštípnutí čepele sekery.
4) Ubroušená horní část ostří může být pro uživatele nebezpečná. 

Různé sekery mají různé použití. Proto je důležité zachovávat při broušení původní tvar ostří. 






Odřízněte přesahující část topůrka.
Ořezávejte topůrko, dokud nebude přesně pasovat.
Sklon (úhel Ω) by měl být o něco menší než 90°.



Nasazení topůrka je s ohledem na bezpečnost práce velmi důležité. Mějte na paměti, že jak topůrko, tak klínek budou v průběhu doby vysychat. Když sekeru necháte tam, kde je příliš sucho a teplo, bude vysychání probíhat rychleji. Než začnete sekeru používat, vždy překontrolujte, zda hlava na topůrku dobře sedí.






Doufám, že se vám to líbilo.




Žádné komentáře:

Okomentovat