Naše
sekery jsou vyráběné ze švédské oceli trvale vysoké kvality. Levné sekery
z Asie jsou často vyráběné z nekvalitní oceli získané ze šrotu. Naší
kalící metodou vzniká na čepeli sekery viditelná tvrdá část, kterou můžete
opětovně brousit, aniž byste snížili pevnost a odolnost ostří. Sekera je
vyrobena ručně. K dosažení konečného tvaru hlavy sekery je zapotřebí mnoha
ran kladivem. Jde o nákladnou metodu, při níž dochází ke zhuštění materiálu a
tím ke zvýšení odolnosti a životnosti sekery. Dnes existuje v celosvětovém
měřítku jen několik výrobců, jejichž mistři kováři dosud ovládají tuto
techniku. Naše sekery poslouží při správném zacházení celým generacím. Na hlavy
seker poskytujeme celoživotní záruku pro případné výrobní závady.
pondělí 24. března 2014
Povídání ...
... o hultaforskách. Často se střetávám s otázkou, co je napsáno v té brožurce na sekerkách, že sice vypadá pěkně, ale halt si v ní jen tak někdo nepočte. A tak jsem ji pro vás nachystal česky. Dolijte si čaj nebo kafe, připravte něco k zakousnutí a ... tady to je:
Doufám, že se vám to líbilo.
Sekery
z Hults Bruku.
Tradiční
ruční výroba.
Kovářská
tradice od roku 1697
Sekera
slouží člověku jako jeho prodloužená ruka již odnepaměti. S pomocí seker
jsme budovali silnice napříč nedotčenou přírodou, stavěli si obydlí a ohrady
pro chovaná zvířata. Sekery se zkrátka staly předpokladem pro přežití a
nástrojem symbolizujícím svobodu a nezávislost. Člověk s dobře nabroušenou
sekerou se mohl také účinně bránit.
Dnes
sekeru nepotřebujeme nutně k tomu, abychom přežili, ale rozhodně nám
pomáhá při různých praktických úkonech každodenního života. Samozřejmě také
představuje nezbytnou součást výbavy všech milovníků přírody, kteří v ní
tráví svůj volný čas.
Sekera
je součástí našeho kulturního dědictví. To znamená, že výrobce seker má velkou
osobní odpovědnost; je nositelem řemeslné tradice a současně je jeho cílem
vyrobit takovou sekeru, která přinese uživateli co nejvíce užitku a potěšení.
Hults
Bruk vyrábí sekery už 300 let. Na následujících stránkách vám přiblížíme, jak
to u nás funguje a odpovíme tak i na otázku, proč naše sekery najdete po celém
světě.
Z Hultdalenu
do celého světa
Hults
Bruk byl založen v roce 1697 v Hultdalenu nacházejícím se několik
desítek kilometrů severně od Norrköpingu v Östergötlandu. Začaly se tam
vyrábět hřeby pro loděnice a železné tyče. Později byla výroba rozšířena na kotevní
řetězy, ocelové desky a odlitky. Vedle toho kováři také vyráběli nářadí pro
místní zemědělce a lesáky, včetně seker. Od sedmdesátých let 19. století se
výroba seker natolik rozšířila, že tehdejší majitel továrny Ekelund koupil dva
nové kovací lisy.
Konec
19. století s sebou přinesl bouřlivé období. Průmyslová revoluce se rychle
šířila celou Evropou. Ale aby došlo k realizaci snu o novém, lepším světě,
bylo zapotřebí energie, a proto se stala těžba dřeva velmi důležitým odvětvím. A
ke kácení stromů bylo zapotřebí hodně seker. Odolné sekery z malé kovárny
v Hultu si velice rychle získaly výbornou pověst. Důkazem je i celá řada
prestižních ocenění.
Hults
Bruk dnes představuje delikátní směs starého a nového, ale přístup se za ta
léta nezměnil; tehdy, stejně jako dnes se každý z pracovníků v Hults
Bruku snaží odvést co nejlepší práci, aby vyrobené sekery dokonale splnily
kladené požadavky. Jak doma, tak ve světě.
Komu
čest, tomu čest. V roce 1900 získává Hults Bruk medaili na Mezinárodní
světové výstavě v Paříži. Jedno z mnoha významných ocenění
v průběhu let.
V Hults
Bruku se dělají sekery na štípání, sekání nebo tesání. Sekery nikdy nepoužívejte
jako kladivo a ani je nepoužívejte jako klín, do kterého byste tloukli kladivem.
Mohlo by se stát, že byste si sekeru zničili.
Život
v kovárně
Kovárna
je srdcem Hults Bruku. Jako by se v ní zastavil čas. Nemusíte mít velkou
představivost k tomu, abyste si udělali obrázek, jak to tu vypadalo
v minulosti. Tehdy, stejně jako dnes sálá z výhně teplo a kus oceli nabývá
za rytmického chodu kovacího lisu tvaru sekery. A i když se pracovní prostředí v průběhu
let mění, tradiční duch kovárny přetrvává.
U
každého kovacího lisu pracují dva lidé, každý na své straně. Když jeden v kovacím
lisu tváří ocel, musí ten druhý poodstoupit. Tak vzniká ránu za ranou hlava
nové sekery.
Pozorovat
zrod sekery je velká podívaná, protože jednotlivé kroky při její výrobě musí
být dokonale koordinovány podle rytmu kovacího lisu.
Kovárna
představuje pracoviště velmi osobitého rázu, kde je třeba jak zručnosti, tak
smyslu pro rytmus. Proto zde nikdo nepracuje náhodou.
V minulosti
měli mistři kováři právo vlastnit krávu, prase a mít i služebnictvo.
Od
surovin po hotovou sekeru
Sekera
je v podstatě primitivní nástroj, který se skládá z kusu oceli a
dřevěné násady. Její výroba ale tak jednoduchá není. Zhotovit ze základních
surovin kvalitní sekeru je umění, kterému se člověk učí dlouhou dobu.
Začíná
se zahřáním oceli tak, aby se stala měkká a tvárná. Když ocel získá správný
barevný odstín, nastává čas na její tváření v kovacím lisu. Když je kovář
s výsledkem své práce spokojen, vyrazí do hlavy sekery značku HB.
Důležité
je, aby bylo ostří sekery tvrdé a odolné. Mistr kalič zodpovídá za to, aby
ostří sekery mělo požadovanou tvrdost a současně nebylo křehké. Dosáhne toho
tak, že ohřeje hlavu sekery na určitou teplotu, potom ji rychle zchladí a
následně popustí. Na sekerách z Hults Bruku můžete vidět, že se jedná o
poctivé řemeslo. Surový povrch oceli se stopami po kovářské práci má svůj osobitý
charakter a ukazuje, že každá sekera je jedinečná.
V Hults
Bruku se na topůrka používá výhradně dřevo z ořechovce bílého, který roste
v Severní Americe a je znám jako hickory. Topůrko je po nasazení dále
fixováno dřevěným a ocelovým klínkem. Každá sekera potom dostane chránič ostří
ze silné kůže. A teď už je sekera z Hults Bruku připravena
k používání.
Österman
hovoří o svých zážitcích z expedice po Jižní Americe.
Österman:
„Tady se, pánové, podívejte na tuhle sekeru, kterou jsem získal po jednom zpropadeném
boji s největším z náčelníků těch domorodců.“
Lodník
Jansson: „Ale je na ní značka Hults Bruk.“
Österman:
„No jo, k čertu, ale proč je tak rozmazaná?“
z knihy Klasické
historky od Alberta Engströma
Péče
o sekeru
Sekera
je odolný nástroj, který snese drsné zacházení. Přesto by jí měl uživatel
věnovat trochu péče. Naučte se sekeru po používání vždycky očistit a osušit
ještě před tím, než ji dáte do pouzdra. Pokud nebudete sekeru delší dobu
používat, namažte ji trochu vazelínou nebo olejem, abyste zabránili rezivění. Ostří
je částí, která se nejvíce opotřebovává. Proto je dobré ostří čas od času
nabrousit, k čemuž nejlépe poslouží vlhký pískovec. Abyste zachovali
dokonalou funkčnost sekery, je důležité, abyste udržovali původní výbrus ostří.
Bruste proto rovnoměrně celé ostří po obou stranách.
Otřepy
a škrábance vzniklé při broušení odstraníte ostřením. Jemný brousek navlhčete
vodou nebo olejem a krouživými pohyby přejíždějte po ostří. Aby vám ostří
nepoškodily částečky oceli ulpívající na brousku, pravidelně jej čistěte a
otírejte. Opravdu dokonalého ostří dosáhnete závěrečným honováním na koženém
pásku.
Sekery
z Hults Bruku představují prvotřídní ruční práci. Správné používání zajišťuje
jejich vysokou životnost. Pokud by došlo k poškození sekery kvůli výrobní vadě,
vyměníme vám ji za novou. Bez ohledu na to, kdy se případná vada projeví.
1) Na
odvětvování, kácení a štípán.
2) Nožový výbrus na řezbařinu.
3) Nevhodný konkávní výbrus v sobě skrývá velmi vysoké riziko vyštípnutí čepele sekery.
4) Ubroušená horní část ostří může být pro uživatele nebezpečná.
Různé sekery mají různé použití. Proto je důležité zachovávat při broušení původní tvar ostří.
2) Nožový výbrus na řezbařinu.
3) Nevhodný konkávní výbrus v sobě skrývá velmi vysoké riziko vyštípnutí čepele sekery.
4) Ubroušená horní část ostří může být pro uživatele nebezpečná.
Různé sekery mají různé použití. Proto je důležité zachovávat při broušení původní tvar ostří.
Odřízněte
přesahující část topůrka.
Ořezávejte topůrko, dokud nebude přesně pasovat.
Sklon (úhel Ω) by měl být o něco menší než 90°.
Ořezávejte topůrko, dokud nebude přesně pasovat.
Sklon (úhel Ω) by měl být o něco menší než 90°.
Nasazení topůrka je s ohledem na bezpečnost práce
velmi důležité. Mějte na paměti, že jak topůrko, tak klínek budou
v průběhu doby vysychat. Když sekeru necháte tam, kde je příliš sucho a
teplo, bude vysychání probíhat rychleji. Než začnete sekeru používat, vždy
překontrolujte, zda hlava na topůrku dobře sedí.
Doufám, že se vám to líbilo.
Kam letos na Timbersports?
Kdybyste se chtěli podívat letos na dřevorubecké závody v rámci Timbersports, tak tady je kalendář plánovaných akcí:
Písek 27.4.
Praha 3.5.
Sušice 4.5.
Lipno 24.5.
Liberec 1.6.- mistrovství ČR
Přijďte se podívat a zafandit ... a prohlédnout si hultaforsky nebo nějaké snickersácké oblečení :)
Písek 27.4.
Praha 3.5.
Sušice 4.5.
Lipno 24.5.
Liberec 1.6.- mistrovství ČR
Přijďte se podívat a zafandit ... a prohlédnout si hultaforsky nebo nějaké snickersácké oblečení :)
Tento týden naostro
Po téměř středomořské zimě začíná tento týden hultaforskám nová sezóna, a začíná hned naostro v Brně, kde bude od neděle probíhat mezinárodní lesnický a myslivecký veletrh Silva Regina. Tento rok bude veletrh okořeněn také dvěma událostmi, a sice letošním prvním kvalifikačním závodem Timbersports a druhým závodem prvního ročníku České sekery v hodu sekerou.
Ovšem házení oboustrannou sekerou si budete moci vyzkoušet kterýkoli den, aniž byste se museli zapojit do soutěže; stačí, když se zastavíte u našeho stánku :)
Takže na viděnou v Brně!
Ovšem házení oboustrannou sekerou si budete moci vyzkoušet kterýkoli den, aniž byste se museli zapojit do soutěže; stačí, když se zastavíte u našeho stánku :)
Takže na viděnou v Brně!
Přihlásit se k odběru:
Příspěvky (Atom)